Volkoren Brood

Subkop voor brood

Volkorenbrood is een soort brood dat van volkorenmeel van de tarwekorrel gebakken is. In Nederland is volkorenbrood een beschermde productaanduiding krachtens de Warenwet.

Artikel 16 van het Warenwetbesluit Meel en brood luidt: Het woord volkoren mag deel uitmaken van de aanduiding van een in dit besluit bedoelde waar, voorzover in de aldus aangeduide waar de van nature voorkomende zetmeelrijke kern, kiem en zemelen van de desbetreffende graansoort in hun natuurlijke verhouding, al dan niet na een bewerking te hebben ondergaan, aanwezig zijn.[1]

Volkoren

Aan het eind van de negentiende eeuw was er een beweging die bruinbrood of volkorenbrood propageerde vanwege gezondheidsredenen. Doordat het ongebuilde (volkorenbrood) of gebuilde (bruinbrood) tarwebrood zemelen bevat, is dit vezelrijker en zou het gezonder zijn. In de jaren zestig van de twintigste eeuw raakte wittebrood in Noordwest-Europa uit de gratie ten gunste van bruinbrood of volkorenbrood, dat andermaal als beter voor de gezondheid aangeprezen werd. Bruinbrood wordt vervaardigd van gebuild tarwebloem of van tarwebloem waaraan zemelen zijn toegevoegd. Vaak bevat het ook kleurstof en andere ingrediƫnten.