Wit Tijger Brood
Lekker luchtig maar met vlekken!
Dit is links
Geschiedenis van tijger brood
Tijgerbrood is een Nederlands (Grrr) brood dat zijn naam dankt aan de bovenste korst die op een tijgerhuid zou lijken. Als het deegstuk bijna volrezen is, wordt er een dun laagje pap dat meestal van rijstebloem is gemaakt op aangebracht. Doordat rijstebloem geen gluten bevat, zal het niet meerekken met de deeghuid tijdens het rijzen. Hierdoor gaat het laagje tijgerpap scheuren en ontstaat de karakteristieke, krokante korst. De mate van scheuren kan worden geregeld door de dikte van de pap.
Slogan vd bakker:
Tijger brood is gevaarlok lekker!
Spinoza
Heden
Aan het eind van de negentiende eeuw was er een beweging die bruinbrood of volkorenbrood propageerde vanwege gezondheidsredenen. Doordat het ongebuilde (volkorenbrood) of gebuilde (bruinbrood) tarwebrood zemelen bevat, is dit vezelrijker en zou het gezonder zijn. In de jaren zestig van de twintigste eeuw raakte wittebrood in Noordwest-Europa uit de gratie ten gunste van bruinbrood of volkorenbrood, dat andermaal als beter voor de gezondheid aangeprezen werd. Bruinbrood wordt vervaardigd van gebuild tarwebloem of van tarwebloem waaraan zemelen zijn toegevoegd. Vaak bevat het ook kleurstof en andere ingrediƫnten.