Bruin brood

aak wordt gedacht dat zelf brood bakken heel ingewikkeld is. Oké, het kost natuurlijk meer tijd dan een vers brood bij de bakker halen, maar zeker niet alle broodrecepten zijn moeilijk. Dit volkorenbrood recept is een van de makkelijkere broodrecepten!

Je hebt, zoals bij de meeste broodrecepten, even geduld nodig tijdens het rijzen. Maar verder is dit volkorenbrood bakken echt niet moeilijk. Ik leg je stap voor stap uit hoe het moet en geef je uiteraard ook nog wat handige baktips.

LEKKER BROOD MET ZADEN EN PITTEN
Op het blog vind je al veel broodrecepten, maar een volkorenbrood met zaden en pitten ontbrak nog. En dat terwijl ik juist dol ben op brood met lekker veel zaden en pitten.

Welke zaden en pitten je gebruikt is trouwens geheel naar eigen invulling. Maak zelf een mix van je favoriete zaden en pitten of koop een vooraf samengestelde mix, het kan allebei. Zo maak je zelf je eigen favoriete volkorenbroodje.

INGREDI√čNTEN
500 gram volkorenmeel
7 gram instant (droge) gist
10 gram fijne kristalsuiker
10 gram zout
30 gram ongezouten roomboter zacht
125 ml melk lauwwarm
200 ml water lauwwarm
50 gram mix van zaden en pitten + extra ter decoratie

EXTRA TIP: ACTIVEER JE GIST
Bij recepten waar je gist gebruikt, is het altijd belangrijk dat je gist goed actief is. Daarvoor is het van belang dat de melk en het water lauwwarm is en niet te koud, maar ook zeker niet te warm. Ik houd vaak aan dat het ongeveer op lichaamstemperatuur is. Dat voel je makkelijk met je handen en dan hoef je geen thermometer tevoorschijn te halen.

Wil je zeker weten dat je gist actief is, dan kun je vooraf aan het recept de melk, het water, de gist en de suiker in een maatbeker doen, even doorroeren en wachten tot het gaat schuimen. Vervolgens voeg je het met de rest toe aan de kom van je mixer.

Zo, met al deze tips op zak ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan met dit volkorenbrood. Laat je me weten hoe het gelukt is?